Lepelaar Vrouwke

Er vliegt een jonge lepelaar rond in Nederland die vernoemd is naar Vrouwke Bouhuijs. En helemaal bijzonder: de lepelaar is voorzien van een zender en daardoor ‘live’ via internet te volgen. Op het moment van schrijven vliegt Vrouwke regelmatig op en neer tussen de Hoeckelingsdam bij Vuurtoreneiland, waar ze ook geboren is, en de Oostvaardersplassen in de Flevopolder.

Vrouwke Bouhuijs overleed in maart 2023. Ze was Lid van Verdienste van WSV Durgerdam en is – vooral in de begintijd – van onschatbare waarde geweest voor onze vereniging. Wij vinden het dan ook heel bijzonder dat Vrouwke – nu als Lepelaar – haar vleugels uitslaat.

Regelmatig worden jonge lepelaars voorzien van zogenaamde ‘trackers’ om beter inzicht te krijgen in de bewegingen en migratiepatronen van de Lepelaar. Bestuurslid van WSV Durgerdam Harro van Schoonhoven assisteert de werkgroep Lepelaar van het NIOZ bij het ringen en zenderen van de jonge lepelaars op de Hoeckelingsdam en deed het verzoek om een van de jonge vogels te vernoemen naar Vrouwke.

Sindsdien is op een kaart op internet precies te volgen waar Vrouwke uithangt en wat ze zoal uitspookt. In september vertrekken de lepelaars normaalgesproken voor de trek naar het zuiden. Ze vliegen dan naar Frankrijk, maar soms ook verder naar Spanje, Portugal of Noord-Afrika. Wij gaan Vrouwke daarbij zeker volgen en wensen haar een behouden vaart!

Wilt u Vrouwke ook volgen, klik dan op onderstaande knop:

De werkgroep Lepelaar doet onderzoek naar de populatie-ontwikkeling van de lepelaars en de toestand van hun leefgebieden wereldwijd. Wilt u daar meer over weten, klik dan op de knop hier onder:

Foto: Harro van Schoonhoven
Lepelaars op de Hoeckelingsdam (foto: Roeland Stekelenburg)